Surf

Longboard

Een longboard is, zoals je waarschijnlijk zult verwachten, lang. De lengte van longboards varieert tussen 8 foot (2,44 meter) en 12 foot (3,66 meter). Het volume van een longboard zorgt ervoor dat je gemakkelijk in een golf peddelt en dat je eenvoudig op kleine golven kunt surfen. Gevorderde longboarders staan bekend om hun sierlijke en relaxte surfstijl. Het grote drijfvermogen van een longboard zorgt ervoor dat je bijzondere tricks kunt uitvoeren zoals het “cross-steppen” naar de voorkant van het board.

 

Shortboard 

Een shortboard is ontstaan voor high performance surfing. De lengte van een surfboard shortboard ligt grofweg tussen de 5 foot (1,52 meter) en 7 foot (2,13 meter). Ten opzichte van een longboard biedt een shortboard meer snelheid en is het gemakkelijker om mee te manoeuvreren. Vanwege het beduidend mindere volume van een shortboard is het minder stabiel en daarmee niet geschikt voor beginnende surfers. Shortboards worden dan ook gebruikt tijdens de meest prestigieuze wedstrijden wereldwijd waar de beste surfers tricks uitvoeren op de ’s werelds beste golven.

 

Fish

Zoals de naam al suggereert, heeft de tail van dit type board de vorm van een vissenstaart. De lengte van een fish ligt meestal tussen de 5 foot (1,52 meter) en de 6 foot (1,83 meter). In tegenstelling tot een shortboard is een fish breder, waardoor het meer drijfvermogen heeft. Dit zorgt ervoor dat een fish zeer geschikt is om op relatief kleine golven toch goed uit de voeten te kunnen. Ook is een fish hierdoor geschikt voor surfers die de transitie maken naar een shortboard.

 

Funboard

Wanneer de golven niet helemaal geschikt zijn voor je shortboard, is een funboard het board waarmee je in het water gaat. De lengte van het board ligt over het algemeen tussen de 6 foot (1,83 meter) en de 8 foot (2,44 meter). Ten opzichte van een shortboard heeft dit board meer volume en daarmee meer stabiliteit, waardoor het geschikt is voor lagere golven terwijl het toch wat van de manoeuvreerbaarheid van een shortboard behoudt.

 

Soft top (softie/foamie)

Wanneer je begint met je surfcarriere zal je met enige regelmaat van je board vallen. Zo kan het gebeuren dat je surfboard omhoogschiet en naar beneden valt, bovenop jou of een mede-surfer. Om dit te voorkomen, is er een nieuw soort board ontwikkeld met een zachte bovenkant. Een softie heeft daarnaast veel drijfvermogen en is daarmee bij uitstek het board waarmee beginnende surfers voor het eerst met de surfsport kennismaken. Je hebt soft top boards in vrijwel alle soorten en maten. Wanneer je je comfortabel voelt op een soft top, en meer tijd doorbrengt op je board, kun je de overstap maken naar een meer intermediate board als een fish of funboard. Maar tegenwoordig zie je ook hy-performance soft top die niet onder doen voor een shortboard!