Billabong

 

Het iconische Australische branding- en lifestyle merk Billabong is in bescheiden begin door Gordon Merchant opgericht. De naam Billabong is afgeleid van het Wiradjuri woord bilabaŋ , wat zich vertaalt naar 'kreek die alleen tijdens het regenseizoen loopt', en van Gordon's vroege dagen waarin hij op de golven jaagde. Hier ontdekken we Gordons verlangen naar duurzame kleding en zijn liefde voor boardsports die zijn bedrijf naar succes hebben geleid.

Ex-Maroubra surfer Gordon Merchant omarmde de surflevensstijl van Australië in de late jaren '60 en het begin van de vorige eeuw Jaren '70, toen hij vaak een Kombi-busje vol surfplanken, kaarten, slaapzakken en tenten inpakte. Gordon reisde langs de kust op zoek naar een nieuwe surfutopia. Aangekomen langs een 20 mijl lange strook 'gouden strand', maakte Gordon de Gold Coast zijn thuis - een plaats waar hij tot negen maanden van het jaar een boardshort kon dragen!

Gordon creëerde gedurende zijn tijd als surfer baanbrekende uitvindingen die hebben bijgedragen aan de dagelijkse surfer. Gordon ontwikkelde niet alleen een surfplank met een verborgen rand, een detail dat Michael Peterson en Rabbit Bartholomew hielp surfkampioenen te worden, maar ook de eerste leash ontwikkelde. Hierna, in 1973, begonnen Gordon en zijn toenmalige partner Rena handgemaakte boardshorts te produceren. Door gebruik te maken van een unieke drievoudige stiktechniek die is ontworpen om zelfs de zwaarste elementen te weerstaan, was dit duurzame kledingstuk onmiddellijk een hit bij de lokale bevolking.